Telefony

RUDA ŚLĄSKA: 32 240 20 80
KATOWICE: 531 370 147

Godziny otwarcia

Ruda Śląska:
Poniedziałek - Piątek 08:00 - 17:00
Sobota 08:00 - 13.00

Jabłoń "PAPIERÓWKA" Oliwka Żółta

Dojrzewa jako jedna z najwcześniejszych bo już w połowie lipca. Plonuje obficie i szybko wchodzi w okres owocowania. Jabłka są średniej wielkości, ale na glebach żyznych mogą rosnąc całkiem duże. Skórka jest delikatna, jasnożółta, po dojrzeniu prawie biała. Miąższ jest drobnoziarnisty, im bardziej dojrzały owoc tym jest on bardziej delikatny. W smaku jest bardzo dobry, aromatyczny z lekką nutą kwaskową, która nadaje mu soczystości. Zapylacze: Antonówka, Boiken, Koksa pomarańczowa, James Grieve, Gloster.

Jabłoń Koksa Pomarańczowa

Jest dość wymagająca w uprawie, ale bardzo cenna ze względu na smak. Owoce są średniej wielkości, kuliste. Skórka jest gruba bez połysku, sucha zielono żółta z pomarańczowym rumieńcem w postaci smug. Miąższ jest kremowy z zielonym odcieniem, smaczny, kruchy, drobnoziarnisty, soczysty o aromacie gruszki. Owoce dojrzewają od listopada i całkiem dobrze przechowują się do wiosny. Koksa Pomarańczowa jest mało wrażliwa na choroby. Zapylacze: Discovery, Elstar, Empire, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Inflancka, James Grieve, Jonathan, Maigold, McIntosh, Red Delicious, Spartan.

Jabłoń Smalcówka

Smalcówka to stara odmiana jabłoni. Dojrzewa w sierpniu. Jabłka Smalcówki są duże i bardzo duże. Mają ładny, kulisty kształt. Skórka dojrzałych owoców jest intensywnie żółta i gładka. Miąższ jest kremowy, jędrny, soczysty. Średnio odporny na mrozy. Zapylacze: Papierówka, James Grieve, McIntosh, Lobo, Wealthy.

Jabłoń Geneva Early " Czerwona Papierówka"

Jabłka są małe lub średnie, skórka jest gładka, cienka, matowa jasnozielona z wiśniowym rumieńcem i lekko białawym nalotem. Miąższ jest koloru lekko zielonego, w ostatniej fazie dojrzałości kremowy. W smaku jest soczysty, lekko kwaskowaty, dość słodki. Jest odporna na mróz nawet do -25o C. Również na choroby wykazuje dobrą odporność. Zapylacze: Florina, Boiken, Koksa pomarańczowa, Gala Must, Gloster.

Jabłoń Antonówka

Jest to bardzo wartościowa odmiana jabłoni odporna na mróz i choroby. Jabłka są idealne na przetwory, do ciast oraz na soki. Zbiór owoców zaczyna się w połowie września. Jabłka rosną średniej wielkości o kształcie kulistym lekko wydłużonym, asymetryczne. Skórkę mają gładką i błyszczącą. Początkowo ma kolor raczej zielony dopiero dojrzałe w pełni nabierają słomkowej barwy z delikatnym rumieńcem. W smaku są soczyste, lekko kwaśne. Zapylacze: Cortland, Gloster, Grafsztynek, Lobo.

Jabłoń Szara Renata

RENETA SZARA to jedna z najstarszych odmian jabłoni. Jest w pełni mrozoodporna. Reneta to idealna jabłoń do przetworów, placków i kompotów. abłka są duże, zielone, niekiedy oblane delikatnym rumieńcem. Skórka pokryta jest charakterystycznym, szarym, chropowatym nalotem. iąższ jest mocno winny, kwaskowaty o charakterystycznym korzennym aromacie, koloru zielono żółtego. Dojrzewają pod koniec września. Zapylacze: Elstar, Inflancka, Golden Delicious, Gloster, Idared, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Melrose, Szampion,Oliwka Żółta.

Jabłoń Kosztela

Charakteryzuje się dużą odpornością na mróz i choroby. Owoc w kształcie kulisty, spłaszczy z obu końców, ale delikatnie. Miąższ jest bardzo wyrazisty, zwarty, soczysty i słodki. Dojrzałość zbiorcza przypada około września. Przechowywanie od października aż do wiosny. Zapylacze: Boiken, Gloster, Wealthy, James Grieve.

Jabłoń Malinowa Oberlandzka

Średnio odporna na mrozy, za to odporna na choroby. Owoce są średnio duże z wyraźnymi żebrami pokryte mocnym, malinowym rumieńcem. Miąższ jest kremowy drobnoziarnisty, bardzo soczysty i smaczny. Dojrzewa w wrześniu. Owoce można przechowywać do stycznia. Zapylacze: Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Reneta Landsberska, Oliwka Żółta, Papierówka Najwcześniejsza.

Wiśnia Nefris

Jest wytrzymałe na mróz, ale dość wrażliwe na choroby bakteryjne. Owoce średniej wielkości, ciemnoczerwone owoce, z delikatnym, soczystym, wyraźnie kwaskowatym miąższem, szczególnie przydatne na wszelkiego rodzaju przetwory. Dojrzewają w połowie lipca. Nefris jest częściowo samopylna, jednak lepiej owocuje w towarzystwie innych odmian wiśni.

Wiśnia Kelleris

Dobrze znosi mrozy, Owoce średniej wielkości o ciemnoczerwonej skórce i miąższu, średnio wrażliwe na pękanie. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i soki. Dojrzewają w połowie lipca. Zapylacze: odmiana samopłodna.

Wiśnia Łutówka

Jest wytrzymała na mróz. Wiśnie są naprawdę spore, ważą bowiem około 6g. Są soczyste, delikatnie kwaśne i cierpkie, jednakże bardzo smaczne. Dojrzewają pod koniec lipca. Zapylacze: lepiej owocuje w towarzystwie innych odmian wiśni.

Grusza Klapsa Czerwona

Jedna z najpopularniejszych odmian gruszy. Średnio odporna na mrozy i choroby. Daje duże owoce (160 do 200g) o dość regularnym kształcie. Gruszki są ciemnoczerwone, wręcz bordowe, pokryte intensywnym, fioletowym nalotem Klapsy uchodzą za bardzo smaczne. Owocowanie rozpoczynają średnio wcześnie, zwykle w 3-4 roku po posadzeniu, owocują na ogół corocznie i bardzo obficie. Zapylacze: Klapsa, Bonkreta Williamsa, Komisówka, Bera Hardy.

Grusza Lukasówka

Stara, francuska odmiana gruszy W Polsce uprawiana jako jedna z najcenniejszych, późnojesiennych odmian grusz. Dobrze znosi mróz, Owoce są najczęściej wydłużone, ze stożkowatą częścią przy szypułce. Dość gruba skórka owocu miewa kolor żółty, czerwonawy, zielony lub brązowy. Często bywa ordzawiona. Miąższ zawiera w sobie pewną ilość komórek kamiennych. Jest on bardzo słodki, ale dość dietetyczny - przeciętnej wielkości owoc to około 100 kalorii. Owoce gruszy są doskonałym źródłem błonnika, potasu oraz witaminy C. Dojrzewanie październik. Zapylacze: Klapsa, Kamisówka, Konferencja

Grusza Klapsa

Gruszki są duże, średnio 180 gramów, choć często nawet 200 gramów. Mają gruszkowaty, jajowaty kształt. Na zewnątrz jest zielona skórka z czerwonym rumieńcem. Pod nią kremowy miąższ – bardzo soczysty, słodki, z korzennym aromatem i rozpływający się w ustach. Gruszki bardzo lubiane są jedzone na surowo. Rewelacyjnie nadają się także na kompoty i przetwory. Dojrzałość druga połowa sierpnia. Zapylacze: Generał Leclerc, Bonkreta Williamsa, Komisówka, Bera Hardy, Paryżanka, Konferencja.

Śliwa Herman

Średnio mrozoodporna. Owocuje obficie, corocznie. Owoce średniej wielkości o miąższu żółtym, delikatnym, lekko kwaśnym i smacznym; dojrzewają w połowie lipca, dobrze odchodzą od pestki. Dojrzewanie koniec lipca. Zapylacze: samopylna.

Śliwa Kalipso

Odporna na raka bakteryjnego, monilioze i szarkę. Mrozoodporna. Owoce szerokie oraz kuliste. Wielkością średnie. Wyróżniają się specyficznym, pysznym aromatem. Miąższ koloru żółtego z łatwo odchodzącą pestką. Skórka bordowo-fioletowa, pokryta woskowym nalotem. Dojrzewa w połowie lipca. Zapylacze: Samopłodna.

Śliwa Renkloda Ulena

Średnio odporna na mrozy. Owoce duże, o przeciętnej masie 45-50g o kształcie kulistym lub lekko owalnym. Szypułka zwykle zielona, dość gruba, średniej długości. Skórka zielonożółta, a u owoców bardzo dojrzałych żółta a nawet jasnopomarańczowa, pokryta białym nalotem i jasnymi cętkami z czerwonawą obwódką. Miąższ intensywnie żółty z jaśniejszymi żyłkami, o konsystencji galaretowatej, aromatyczny. Dość dobrze oddziela się od miąższu. Dojrzewanie w sierpniu. Zapylacze: Renkloda ALTHANA, Śliwa Brzoskwiniowa, Cacanska Lepotica, Herman.

Śliwa Renkloda Althana

Owoce duże, mięsiste pestkowce o kulistym kształcie. Różowo-fioletowa skórka pokryta bywa rumieńcem. Miąższ jest bardzo soczysty. Miąższ żółty, soczysty,wyjątkowo smaczny,łatwo odchodzący od pestki. Zapylacze: Jefferson, Renkloda Zielona, Lutzelsachska, Renkloda Ulena, Królowa Wiktoria.

Śliwa Tophit

Drzewo rośnie średnio silnie. Jest tolerancyjne wobec szarki. Owoce osiągają do 40-50 g, są lekko wydłużone, ciemnofioletowe z szarym nalotem woskowym. Miąższ zielonożółty, jędrny, smaczny. Pestka dobrze oddziela się od miąższu. Dojrzewanie połowa września. Zapylacze: Odmiana samopłodna.

Śliwa Węgierka Zwykła

Średnio odporna na mrozy. Uważać należy na choroby, w tym zwłaszcza szarkę. Najczęściej są średniej wielkości lub małe, o przeciętnej masie 25-30g, jajowate lub wrzecionowate. Skórka jest brązowo granatowa, a w pełni dojrzałości granatowa, pokryta gęstym białym nalotem woskowym, z drobnymi, brunatnymi cętkami. Miąższ w zależności od typu i stanowiska uprawy ma barwę od zielonożółtej, przez żółtą do pomarańczowej. Jest jędrny, chrząstkowaty, ścisły i równocześnie soczysty, bardzo smaczny. Miąższ łatwo oddziela się od pestki. Dojrzałość pod koniec września. Zapylacze: odmiana samopylna.

Śliwa Węgierka Dąbrowicka

Średnio odporna na mrozy. Śliwa Węgierka Dąbrowicka może pochwalić się owocami średniej wielkości (waga ok. 40g), które pojawiają się na drzewie w ogromnej ilości (owocuje obficie). Niestety wymaga obecności zapylaczy. Owoce tej odmiany są bardzo smaczne, ich miąższ łatwo oddziela się od pestki. Zbiera się je w połowie sierpnia. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i różnego rodzaju przetworów oraz mrożenia. Dojrzałość połowa sierpnia. Zapylacze: Amers, Bluefre, Cacańska Lepotica, Cacańska Najbolja, Cacańska Rodna, Cacańska Rana, Empress, Herman, Ruth Gerstetter.

Brzoskwinia Inka

Na choroby jest średnio podatna. Zimę znosi dobrze. Brzoskwinie są duże (do 180g), owalne, mają pomarańczową skórkę często okrytą czerwonym rumieńcem. Nadają się na przetwory, jako dodatek do ciast, deserów. Dojrzałość połowa sierpnia. Zapylacze: odmiana samopłodna.

Brzoskwinia Fruteria

Odporna na kędzierzawość liści brzoskwiń. Owoce są średniej wielkości i duże, prawie w całości pokryte czerwonym rumieńcem. Miąższ biało kremowy, bardzo dobrze oddziela się od pestki, słodki, bardzo aromatyczny, soczysty, bardzo smaczny. Dojrzewanie w sierpniu.

Brzoskwinia Flateryna

Nektarynki są średniej wielkości – średnica mierzy zazwyczaj 5–6 cm. Owoce są spłaszczone, co jest atutem przy bezpośredniej konsumpcji. Z zewnątrz pomarańczowa skórka w bardzo dużej mierze pokryta jest intensywnie czerwonym malunkiem. Jest taka, jak u innych nektaryn – cienka, gładka, lśniąca, bez meszku. Pod nią żółty miąższ i niewielka pestka, która łatwo odchodzi od owocu. Smak jest słodki, aromatyczny, bardzo przyjemny. Dojrzałość połowa sierpnia. Zapylacze: samopylna.

Nektaryna Flavourtop

Odporna na mróz. Owoce zbiera się w połowie sierpnia. Są duże 130-160 g, o skórce pokrytej ciemnoczerwony rumieńcem, gładkiej, nieomszonej. Miąższ żółty, jędrny, soczysty, słodki, o doskonałym aromacie, bardzo dobrze odchodzi od pestki. Dojrzałość sierpień. Zapylacze: samopylna.

Morela Aprikyra

W porównaniu do innych morel, kwiaty są odporne na przymrozki wiosenne. Nie jest wrażliwa na moniliozę. Owoce różowo fioletowe, okrągłe, słodko-kwaskowate, aromatyczne, w smaku przypominające morele i czereśnie. Dojrzewa w lipcu. Zapylacze: Samopylna.

Czereśnia Rivan

Nie choruje oraz dobrze znosi mrozy. Czereśnie są średniej wielkości. Zazwyczaj waga pojedynczego owocu oscyluje między 3 a 5 gramów. Skórka intensywnie czerwona, a im bardziej są dojrzałe, tym staje się ciemniejsza. Owoce w smaku są bardzo dobre – słodkie, pełne soku, z winną nutą. Dojrzewa w pierwszej połowie czerwca. Zapylacze: Burlat, Vega, Buttnera Czerwona.

Czereśnia Vega

Mrozoodporna i odporna na choroby. Czereśnie Vegi są duże, bo nawet do 8,5 gramów. Skórka co do zasady żółta, ale praktycznie w całości pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ żółty, bardzo smaczny, chrupiący, słodki. Można je jeść na surowo lub wykorzystać do zrobienia np. kompotów. Dojrzewa na początek lipca. Zapylacze: Kordia, Buttnera Czerwona, Karesowa, Van, Schneidera Późna, Hedelfińska.

Czereśnia Buttnera Czerwna

Owoce Czerwonej Czereśni Buttnera są dość duże, do 8 gramów. Ich kształt jest sercowaty, skórka żółtoczerwona z połyskiem. W środku żółty miąższ, który jest bardzo smaczny – jędrny, słodki i aromatyczny. Dojrzewa pod koniec Lipca. Zapylacze: Vega, Regina, Kunzego, Schneidera Późna, Van, Hedelfińska, Lapins.

Śliwomorela Dapple Dandy

Mrozoodporne oraz dobrze odporne na choroby. Owoce są duże, pokryte szarą skórką. W środku znajduje się aksamitnie czerwony i pachnący miąższ, w smaku soczysty i słodko-kwaśny. Dojrzewa na początku lipca. Zapylacze: Częściowo samopłodna. Wytworzy plon na ok. 80% możliwości. Inne Japońskie śliwy zwiększą maksymalnie zbiór. Np: Casselman, Angelno, Black amber, Santa Rosa.

Grusza Kolumnowa Condora

Warto posiadać tą odmianę z uwagi na smaczne i słodkie owoce o zielonej skórce z czerwonym rumieńcem od nasłonecznionej strony. Można je spożywać na surowo lub dodawać do ciast, deserów, kompotów. Dojrzewa w połowie października.

Grusza Kolumnowa Obelisk

Owoce gruszy Obelisk są duże, okrągło-jajowate, o skórce żółtozielonej z czerwonym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Miąższ biały, soczysty, o wyśmienitym słodkim aromacie. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia a także na przetwory. Dojrzewa w Wrześniu.

Wiśnia Kolumnowa Jachim

Odmiana wytwarza owoce średnie lub duże o średnicy 2,5cm i masie ok. 6g. Owoce są lekko spłaszczone, ciemnoczerwone. Smak jest zrównoważony: kwaśno-słodki. Pestka łatwo oddziela się od miąższu. Wiśnie nadają się do bezpośredniego spożycia, przetworów, deserów i ciast. Dojrzewa od końca czerwca. Odmiana samopylna.

Czereśnia Kolumnowa Silva

Czereśnia kolumnowa Silva jest mrozoodporna i niepodatna na choroby.. Sercowate owoce są średniej wielkości i duże, ze skórką w intensywnie czerwonym kolorze. Miąższ jest jędrny i soczysty. W smaku bardzo słodki i przyjemny. Dojrzałość na przełomie lipca i sierpnia. Odmiana samopylna.

Czereśnia Kolumnowa Helene

Dobrze znosi mrozy i rzadko popada w jakiekolwiek choroby. Owoce są duże, z bardzo intensywnie czerwoną skórką. Może ona przybrać nawet prawie czarny kolor, jeżeli przetrzymamy je na drzewie. W smaku są słodkie, soczyste, bardzo lubiane w konsumpcji bezpośredniej. Nadają się na przetwory, w tym przede wszystkim kompoty. Dojrzałość osiąga w lipcu. Zapylacze Silva lub Victoria.

Czereśnia Kolumnowa Victoria

Owoce są duże, sercowate. Na zewnątrz intensywnie ciemnoczerwona skórka, czasami wręcz czarna. Wewnątrz pyszny miąższ, bardzo słodki. Wspaniale smakują na surowo, jako przekąska lub w deserach. Dojrzewa w Sierpniu. Odmiana Samopylna.

Czereśnia Kolumnowa Queen Mary

Owoce są duże, sercowate, w kolorze intensywnie czerwonym. W smaku są słodkie, soczyste, bardzo aromatyczne. Czereśnie można jeść na surowo, dodawać do deserów lub wykorzystywać w kuchni. Nadają się na soki i dżemy. Dobrze znoszą transport. Dojrzewa w Sierpniu. Odmiana Samopylna.

Śliwa Kolumnowa Anja

Mrozoodporna. Jest też dobrze odporna na choroby śliwek, w tym szarkę. Śliwa kolumnowa Anja rodzi bardzo duże owoce. Skórka ma ciemnogranatowy kolor i delikatny jasny nalot. Wewnątrz miąższ o zabarwieniu żółtym i bardzo dobrym smaku – słodkim i soczystym. Dojrzewa na przełomie września i października. Odmiana Samopylna.

Śliwa Kolumnowa Fruca

Mrozoodporna. Śliwki są duże, z ciemnogranatową skórką. Pod nią kryje się żółty miąższ, który łatwo udaje się oddzielić od pestki. W smaku są słodkie i przyjemne. Można je zjadać, wykorzystać w kuchni lub przetwarzać na powidła, dżemy, musy. Dojrzewa na przełomie lipca i sierpnia. Odmiana Samopylna.

Śliwa Kolumnowa Rubin

Mrozoodporna. Owoce są czerwone, okrągłe lub owalne i bardzo dobre w smaku. Nadają się nie tylko do spożycia bezpośredniego, ale też na przetwory. Dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia.

Śliwa Kolumnowa Imperial

Mrozoodporna. Nie imają się jej także choroby owoców, liści ani kory. Śliwki uznać możemy za duże. Mają fioletową skórkę i żółty miąższ wewnątrz, który z łatwością oddziela się od pestki. W smaku są soczyste i słodkie, bardzo aromatyczne. Można je zjadać lub przetwarzać. Dojrzewa na przełomie września i października. Odmiana Samopylna.

Morela Kolumnowa Sunrosso

Dobrze znosi mrozy i przymrozki. Morele są duże, średnio jedna sztuka waży około 40 gramów, ale są też większe. Cienka skórka ma kolor pomarańczowy, a od słonecznej strony pokrywa ją czerwony malunek. Miąższ pomarańczowy, łatwo odchodzący od pestki. Owoce rozłupują się w dłoniach, co ułatwia konsumpcję. W smaku są soczyste i słodkie. Idealne do jedzenia, dodawania do deserów, mrożenia albo przetwarzania. Dojrzewa w połowie sierpnia. Odmiana Samopylna.

Morela Kolumnowa Miracose

Mrozoodporna. Owoc ma bardzo smaczny miąższ, słodki i soczysty. Doskonale nadają się do spożycia bezpośredniego i na przetwory. Dojrzewa na przełomie września i października.

Brzoskwinia Kolumnowa Honey

Odmiana średnio odporna na choroby oraz mróz, podczas srogich zim należy przykrywać sadzonkę lub przenieść ją do garażu Owocuje dość obficie, dojrzałość zbiorcza przypada pod koniec lipca. Owoce są koloru żółto-czerwonego. W smaku są przepyszne oraz słodkie jak miód, tak jak sama nazwa mówi. Nadają się do bezpośredniego spożycia lub na przetwory. Dojrzewa od lipca do września. Odmiana Samopylna.

Brzoskwinia Kolumnowa Aida

Mrozoodporna. Owoce średniej wielkości o pomarańczowo-czerwonej skórce. Miąższ jest soczysty, zwarty, aromatyczny i bardzo smaczny. Owoce można zjadać prosto z drzewa jak również dodawać do ciast czy deserów lub przetwarzać. Dojrzewa od lipca do września.

Brzoskwinia Kolumnowa Pompadur

Mrozoodporna. Owoce średniej wielkości, o średniej masie 80 - 120 g, kuliste, w 60 - 70 % pokryte marmurkowym, jasnoczerwonym rumieńcem. Miąższ jasnopomarańczowy, odchodzący od pestki Dojrzewa pod koniec lipca.

Jabłoń Kolumnowa Bolero

Odmiana jest odporna na mrozy. Mało wrażliwa na mączniaka oraz dość odporna na parcha. Duże, kuliste, smaczne owoce. Skórka jest barwy zielono żółtej z delikatnym rumieńcem. Dojrzewa pod koniec września.

Jabłoń Kolumnowa Waltz

Owoce średniej wielkości żółto –czerwonych. Miąższ owoców jest soczysty oraz słodki z lekką nutą kwasowości, smakiem zbliżony do jabłek z grupy Delicious. Dojrzewa w październiku. Odmiana Samopylna.

Jabłoń Red Love

Mrozoodporne, odporne na grzyby, pasożyty oraz częściowo odporne na choroby. Jabłka Red Love mają charakterystyczny różowo czerwony miąższ, który świadczy o wyjątkowo wysokim poziomie antyoksydantów, a tym samym o właściwościach przeciwzapalnych tych owoców. Jabłoń owocuje regularnie i bardzo obficie, dając przy tym pyszne, słodko kwaśne i aromatyczne owoce. Dojrzewa w połowie września.

Gardening and horticulture tools collection

Narzędzia drobne

Krótki opis produktu