Telefony

RUDA ŚLĄSKA: 32 240 20 80
Katowice:

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Piątek 08:00 - 17:00
Sobota 08:00 - 13.00

Jabłoń "PAPIERÓWKA" Oliwka Żółta

Dojrzewa jako jedna z najwcześniejszych bo już w połowie lipca. Plonuje obficie i szybko wchodzi w okres owocowania. Jabłka są średniej wielkości, ale na glebach żyznych mogą rosnąc całkiem duże. Skórka jest delikatna, jasnożółta, po dojrzeniu prawie biała. Miąższ jest drobnoziarnisty, im bardziej dojrzały owoc tym jest on bardziej delikatny. W smaku jest bardzo dobry, aromatyczny z lekką nutą kwaskową, która nadaje mu soczystości. Zapylacze: Antonówka, Boiken, Koksa pomarańczowa, James Grieve, Gloster.

Jabłoń Koksa Pomarańczowa

Jest dość wymagająca w uprawie, ale bardzo cenna ze względu na smak. Owoce są średniej wielkości, kuliste. Skórka jest gruba bez połysku, sucha zielono żółta z pomarańczowym rumieńcem w postaci smug. Miąższ jest kremowy z zielonym odcieniem, smaczny, kruchy, drobnoziarnisty, soczysty o aromacie gruszki. Owoce dojrzewają od listopada i całkiem dobrze przechowują się do wiosny. Koksa Pomarańczowa jest mało wrażliwa na choroby. Zapylacze: Discovery, Elstar, Empire, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Inflancka, James Grieve, Jonathan, Maigold, McIntosh, Red Delicious, Spartan.

Jabłoń Kosztela

Charakteryzuje się dużą odpornością na mróz i choroby. Owoc w kształcie kulisty, spłaszczy z obu końców, ale delikatnie. Miąższ jest bardzo wyrazisty, zwarty, soczysty i słodki. Dojrzałość zbiorcza przypada około września. Przechowywanie od października aż do wiosny. Zapylacze: Boiken, Gloster, Wealthy, James Grieve.

Jabłoń Biała Nalew

Biały Nalew to odmiana jabłoni mrozoodporna podobna do popularnej Papierówki. Jabłka są średniej wielkości, jasnozielone. Miąższ jest drobnoziarnisty i soczysty. Owoce są bardzo smaczne, doskonałe w postaci surowej, jak i przetworzonej. Zapylacze: Antonówka, Boiken, Koksa Pomarańczowa, James Grieve, Gloster.

Jabłoń Smalcówka

Smalcówka to stara odmiana jabłoni. Dojrzewa w sierpniu. Jabłka Smalcówki są duże i bardzo duże. Mają ładny, kulisty kształt. Skórka dojrzałych owoców jest intensywnie żółta i gładka. Miąższ jest kremowy, jędrny, soczysty. Średnio odporny na mrozy. Zapylacze: Papierówka, James Grieve, McIntosh, Lobo, Wealthy.

Jabłoń Geneva Early " Czerwona Papierówka"

Jabłka są małe lub średnie, skórka jest gładka, cienka, matowa jasnozielona z wiśniowym rumieńcem i lekko białawym nalotem. Miąższ jest koloru lekko zielonego, w ostatniej fazie dojrzałości kremowy. W smaku jest soczysty, lekko kwaskowaty, dość słodki. Jest odporna na mróz nawet do -25o C. Również na choroby wykazuje dobrą odporność. Zapylacze: Florina, Boiken, Koksa pomarańczowa, Gala Must, Gloster.

Jabłoń Antonówka

Jest to bardzo wartościowa odmiana jabłoni odporna na mróz i choroby. Jabłka są idealne na przetwory, do ciast oraz na soki. Zbiór owoców zaczyna się w połowie września. Jabłka rosną średniej wielkości o kształcie kulistym lekko wydłużonym, asymetryczne. Skórkę mają gładką i błyszczącą. Początkowo ma kolor raczej zielony dopiero dojrzałe w pełni nabierają słomkowej barwy z delikatnym rumieńcem. W smaku są soczyste, lekko kwaśne. Zapylacze: Cortland, Gloster, Grafsztynek, Lobo.

Jabłoń Szara Renata

RENETA SZARA to jedna z najstarszych odmian jabłoni. Jest w pełni mrozoodporna. Reneta to idealna jabłoń do przetworów, placków i kompotów. abłka są duże, zielone, niekiedy oblane delikatnym rumieńcem. Skórka pokryta jest charakterystycznym, szarym, chropowatym nalotem. iąższ jest mocno winny, kwaskowaty o charakterystycznym korzennym aromacie, koloru zielono żółtego. Dojrzewają pod koniec września. Zapylacze: Elstar, Inflancka, Golden Delicious, Gloster, Idared, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Melrose, Szampion,Oliwka Żółta.

Jabłoń Malinowa Oberlandzka

Średnio odporna na mrozy, za to odporna na choroby. Owoce są średnio duże z wyraźnymi żebrami pokryte mocnym, malinowym rumieńcem. Miąższ jest kremowy drobnoziarnisty, bardzo soczysty i smaczny. Dojrzewa w wrześniu. Owoce można przechowywać do stycznia. Zapylacze: Jonathan, Koksa Poarańczowa,Reneta Landsberska, Oliwka Żółta, Papierówka Najwcześniejsza.

Wiśnia Łutówka

Jest wytrzymała na mróz. Wiśnie są naprawdę spore, ważą bowiem około 6g. Są soczyste, delikatnie kwaśne i cierpkie, jednakże bardzo smaczne. Dojrzewają pod koniec lipca. Zapylacze: lepiej owocuje w towarzystwie innych odmian wiśni.

Wiśnia Nefris

Jest wytrzymałe na mróz, ale dość wrażliwe na choroby bakteryjne. Owoce średniej wielkości, ciemnoczerwone owoce, z delikatnym, soczystym, wyraźnie kwaskowatym miąższem, szczególnie przydatne na wszelkiego rodzaju przetwory. Dojrzewają w połowie lipca. Nefris jest częściowo samopylna, jednak lepiej owocuje w towarzystwie innych odmian wiśni.

Wiśnia Kelleris

Dobrze znosi mrozy, Owoce średniej wielkości o ciemnoczerwonej skórce i miąższu, średnio wrażliwe na pękanie. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i soki. Dojrzewają w połowie lipca. Zapylacze: odmiana samopłodna.

Grusza Red Faworytka

Jedna z najpopularniejszych odmian gruszy. Średnio odporna na mrozy i choroby. Daje duże owoce (160 do 200g) o dość regularnym kształcie. Gruszki są ciemnoczerwone, wręcz bordowe, pokryte intensywnym, fioletowym nalotem Klapsy uchodzą za bardzo smaczne. Owocowanie rozpoczynają średnio wcześnie, zwykle w 3-4 roku po posadzeniu, owocują na ogół corocznie i bardzo obficie. Zapylacze: Klapsa, Bonkreta Williamsa, Komisówka, Bera Hardy.

Grusza Konferencja

Odmiana Konferencja jest wybitnie mrozoodporna i nadaje się do sadzenia w chłodniejszych rejonach Polski Owoce są duże o ładnym smacznym bardzo słodkim i soczystym miąższu. Dojrzewanie na okresie wrzesień/październik. Zapylacze: Bera Bosca, Bera Hardego, Bonkreta Williamsa, Diuszesa Wczesna, Dobra Ludwika, Faworytka, Komisówka, Kongresówka, Krasanka, Lipcówka Kolorowa.

Grusza Bonkreta Wiliamsa

Skórka jest zielona z żółtawym rumieńcem, cała pokryta rdzawym nalotem, zwłaszcza przy szypułce. Owoc jest średniej wielkości, miąższ kremowo-biały, masłowy, delikatny, a zarazem soczysty i aromatyczny. Określany jako bardzo smaczny. Dojrzewa w wrześniu. Zapylacze: Faworytka, Józefinka, Komisówka, Konferencja, Kongresówka, General Leclerc, Paryżanka.

Grusza Lukasówka

Stara, francuska odmiana gruszy W Polsce uprawiana jako jedna z najcenniejszych, późnojesiennych odmian grusz. Dobrze znosi mróz, Owoce są najczęściej wydłużone, ze stożkowatą częścią przy szypułce. Dość gruba skórka owocu miewa kolor żółty, czerwonawy, zielony lub brązowy. Często bywa ordzawiona. Miąższ zawiera w sobie pewną ilość komórek kamiennych. Jest on bardzo słodki, ale dość dietetyczny - przeciętnej wielkości owoc to około 100 kalorii. Owoce gruszy są doskonałym źródłem błonnika, potasu oraz witaminy C. Dojrzewanie październik. Zapylacze: Klapsa, Kamisówka, Konferencja

Śliwa Herman

Średnio mrozoodporna. Owocuje obficie, corocznie. Owoce średniej wielkości o miąższu żółtym, delikatnym, lekko kwaśnym i smacznym; dojrzewają w połowie lipca, dobrze odchodzą od pestki. Dojrzewanie koniec lipca. Zapylacze: samopylna.

Śliwa Kalipso

Odporna na raka bakteryjnego, monilioze i szarkę. Mrozoodporna. Owoce szerokie oraz kuliste. Wielkością średnie. Wyróżniają się specyficznym, pysznym aromatem. Miąższ koloru żółtego z łatwo odchodzącą pestką. Skórka bordowo-fioletowa, pokryta woskowym nalotem. Dojrzewa w połowie lipca. Zapylacze: Samopłodna.

Śliwa Renkloda Ulena

Średnio odporna na mrozy. Owoce duże, o przeciętnej masie 45-50g o kształcie kulistym lub lekko owalnym. Szypułka zwykle zielona, dość gruba, średniej długości. Skórka zielonożółta, a u owoców bardzo dojrzałych żółta a nawet jasnopomarańczowa, pokryta białym nalotem i jasnymi cętkami z czerwonawą obwódką. Miąższ intensywnie żółty z jaśniejszymi żyłkami, o konsystencji galaretowatej, aromatyczny. Dość dobrze oddziela się od miąższu. Dojrzewanie w sierpniu. Zapylacze: Renkloda ALTHANA, Śliwa Brzoskwiniowa, Cacanska Lepotica, Herman.

Śliwa Renkloda Althana

Owoce duże, mięsiste pestkowce o kulistym kształcie. Różowo-fioletowa skórka pokryta bywa rumieńcem. Miąższ jest bardzo soczysty. Miąższ żółty, soczysty,wyjątkowo smaczny,łatwo odchodzący od pestki. Zapylacze: Jefferson, Renkloda Zielona, Lutzelsachska, Renkloda Ulena, Królowa Wiktoria.

Śliwa Tophit

Drzewo rośnie średnio silnie. Jest tolerancyjne wobec szarki. Owoce osiągają do 40-50 g, są lekko wydłużone, ciemnofioletowe z szarym nalotem woskowym. Miąższ zielonożółty, jędrny, smaczny. Pestka dobrze oddziela się od miąższu. Dojrzewanie połowa września. Zapylacze: Odmiana samopłodna.

Śliwa Węgierka Zwykła

Średnio odporna na mrozy. Uważać należy na choroby, w tym zwłaszcza szarkę. Najczęściej są średniej wielkości lub małe, o przeciętnej masie 25-30g, jajowate lub wrzecionowate. Skórka jest brązowo granatowa, a w pełni dojrzałości granatowa, pokryta gęstym białym nalotem woskowym, z drobnymi, brunatnymi cętkami. Miąższ w zależności od typu i stanowiska uprawy ma barwę od zielonożółtej, przez żółtą do pomarańczowej. Jest jędrny, chrząstkowaty, ścisły i równocześnie soczysty, bardzo smaczny. Miąższ łatwo oddziela się od pestki. Dojrzałość pod koniec września. Zapylacze: odmiana samopylna.

Śliwa Węgierka Dąbrowicka

Średnio odporna na mrozy. Śliwa Węgierka Dąbrowicka może pochwalić się owocami średniej wielkości (waga ok. 40g), które pojawiają się na drzewie w ogromnej ilości (owocuje obficie). Niestety wymaga obecności zapylaczy. Owoce tej odmiany są bardzo smaczne, ich miąższ łatwo oddziela się od pestki. Zbiera się je w połowie sierpnia. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i różnego rodzaju przetworów oraz mrożenia. Dojrzałość połowa sierpnia. Zapylacze: Amers, Bluefre, Cacańska Lepotica, Cacańska Najbolja, Cacańska Rodna, Cacańska Rana, Empress, Herman, Ruth Gerstetter.

Brzoskwinia Inka

Na choroby jest średnio podatna. Zimę znosi dobrze. Brzoskwinie są duże (do 180g), owalne, mają pomarańczową skórkę często okrytą czerwonym rumieńcem. Nadają się na przetwory, jako dodatek do ciast, deserów. Dojrzałość połowa sierpnia. Zapylacze: odmiana samopłodna.

Brzoskwinia Fruteria

Odporna na kędzierzawość liści brzoskwiń. Owoce są średniej wielkości i duże, prawie w całości pokryte czerwonym rumieńcem. Miąższ biało kremowy, bardzo dobrze oddziela się od pestki, słodki, bardzo aromatyczny, soczysty, bardzo smaczny. Dojrzewanie w sierpniu.

Brzoskwinia Harbinger

Mrozoodporna(-30'C). Owoce średniej wielkości, ok. 90g. Pokryte są żółtą skórką oraz lekkim, pomarańczowym rumieńcem. Miąższ żółty, soczysty, słodko-kwaśny i bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorcza przypada na drugą połowę lipca. Dojrzałość druga połowa lipca. Zapylacze: odmiana samopylna

Brzoskwinia Flateryna

Nektarynki są średniej wielkości – średnica mierzy zazwyczaj 5–6 cm. Owoce są spłaszczone, co jest atutem przy bezpośredniej konsumpcji. Z zewnątrz pomarańczowa skórka w bardzo dużej mierze pokryta jest intensywnie czerwonym malunkiem. Jest taka, jak u innych nektaryn – cienka, gładka, lśniąca, bez meszku. Pod nią żółty miąższ i niewielka pestka, która łatwo odchodzi od owocu. Smak jest słodki, aromatyczny, bardzo przyjemny. Dojrzałość połowa sierpnia. Zapylacze: samopylna.

Nektaryna Flavourtop

Odporna na mróz. Owoce zbiera się w połowie sierpnia. Są duże 130-160 g, o skórce pokrytej ciemnoczerwony rumieńcem, gładkiej, nieomszonej. Miąższ żółty, jędrny, soczysty, słodki, o doskonałym aromacie, bardzo dobrze odchodzi od pestki. Dojrzałość sierpień. Zapylacze: samopylna.

Nektaryna Red Gold

Jedna z najlepiej mrozoodpornych nektaryn. Odporna na choroby, w tym raka bakteryjnego i brunatną zgniliznę drzew pestkowych. Rodzi kuliste owoce, wielkością duże i bardzo duże(100-160g). Skórka żółta, pokryta prawie w całości buraczkowym, lśniącym rumieńcem. Miąższ żółty, zwięzły, soczysty i bardzo słodki. Pestka średniej wielkości, łatwo oddzielająca się. Dojrzałość wrzesień, Zapylacze: Samopylna

Morela Goldrich

Owoce są duże, o masie 60-100 g (pojedyncze osiągają nawet 150 g), atrakcyjne, owalne, nieco spłaszczone. Skórka pomarańczowa, z niewielkim czerwonym rumieńcem pokrywającym 10-30% powierzchni owocu. Miąższ jasnopomarańczowy, zwięzły, lekko aromatyczny, smaczny. Pestka średniej wielkości lub duża, owalna, częściowo przylega do miąższu. Dojrzewanie pod koniec lipca. Morela Goldrich jest częściowo samopylna. Samodzielnie wyda owoce, ale nie będą one tak duże, jak zapylona obcym pyłkiem, np. odmiany Early Orange.

Morela Aprikyra

W porównaniu do innych morel, kwiaty są odporne na przymrozki wiosenne. Nie jest wrażliwa na moniliozę. Owoce różowo fioletowe, okrągłe, słodko-kwaskowate, aromatyczne, w smaku przypominające morele i czereśnie. Dojrzewa w lipcu. Zapylacze: Samopylna.

Czereśnia Sylvia

Rodzi duże, ciemnoczerwone, błyszczące owoce o twardym i zwartym miąższu, mało podatne na pękanie. Pestka mała, dobrze odchodzi od miąższu. Dojrzewanie lipiec/sierpień. Zapylacze: Vega, Burlat, Buttnera czerwona.

Gardening and horticulture tools collection

Narzędzia drobne

Krótki opis produktu

Gardening and horticulture tools collection

Narzędzia drobne

Krótki opis produktu